Blogi

Meie lugu ajakirjas Eesti Naine juuni 2015

Mullu Viljandimaal sündinud osaühingu Chaga Health lõid kaks ettevõtjat. Üks neist, Siim Kabrits, oli juba üle kümne aasta metsamarju Aasiasse eksportinud. Osa firma klientidest on Jaapani farmaatsiaettevõtted, kes kasutavad näiteks antioksüdandirikkaid mustikaid silmadele mõeldud ravimite ja toidulisandite valmistamiseks.

Ettevõtte teine asutaja Priit Põldar oli toona oma tervisega kimpus ning ravis seda klassikalise meditsiini kohaselt, ent hakkas selle kõrval tarvitama kasekäsna ehk musta pässiku (chaga)eliksiiri. Viimast peetakse üheks võimsamaks vähivastaste omadustega raviseeneks. Raskest haigusest tervenemine innustas niivõrd, et koos sõbraga asuti immuunsust parandavat ravimtaimeeliksiiri uurima, arendama ja tootma. Suuresti käsitööna seda nüüd Passi talus Tuhalaane külas valmistataksegi.

Chaga OÜ

Fotograaf: Kristjan Lepp

„Chaga toodete olulisim komponent ongi jahvatatud kasekäsn, milles teadlased väidavad leiduvat ligi 40 korda enam antioksüdante kui mustikas,“ räägib Siim Kabrits. „Rahvameditsiinis on kasekäsnal läbi sajandite olnud tähtis roll. Nüüd hakkasime nuputama, kuidas see tänapäevase tehnika ja teaduse abiga kasutatavaks muuta. Leidsime, et kasekäsnast saab mitmeid kordi kuivatades ja jahvatades kakaosarnase pulbri, mida lihtne iga päev kõige tavalisematele söökidele-jookidele lisada. Samuti on see kesksel kohal enam kui kümnest komponendist koosnevas eliksiiris Elemental.“

Kasekäsn ehk rahvakeeli Must Pässik

Fotograaf: William Ismael

„Kui Chaga üks asutajaid Siim hakkas tegelema loodustoodetega, mõtlesin algul skeptiliselt, et nüüd on ta küll imelikuks läinud,“ tunnistab aastaid ravimifirma juhina töötanud arstiharidusega Anu Adermann. „Alles nüüd saan aru, et ta astus minust lihtsalt mitu sammu eespool. Olgugi et olen hariduselt tohter – kindlalt kahe jalaga maa peal ja pigem ravimite usku -, ei ole ma ise kunagi välistanud ka alternatiivset. Näiteks kasekäsnaeliksiiri on meie peres tarvitatud kümneid aastaid. Mu lähedasel sugulasel oli vähk ja ema leidis iidse retsepti kasekäsna kohta. Kui kellelgi oli mõni häda, kasutati ikka lisaks musta pässiku eliksiiri. Minagi olen juba kümmekonda aastat kord või kaks aastas kuuri läbi teinud ning see on aidanud mul stressi ja töökoormusega toime tulla. Samas, kui vaja, võtan ka antibiootikume. Klassikalist ja alternatiivset meditsiini ei tasu vastandada.“

Enne ettevõttesse investeerimist soovis Anu uurida mõne tohtri arvamust musta pässiku toodete kohta. Saanud tuntud onkoloog Olav Tammiku käest vastuse „Anu, ravimtaimi on tuhandeid aastaid raviks kasutatud, miks see peaks praegu teisiti olema?“ oli ka Anu endas kindel. „Tõsi, miljoneid maksev tõestuspõhine ravimiuuring puudub, aga me ei saa alahinnata oma esivanemate tähelepanekuid läbi aastatuhandete! Mõni vähihaige on nüüd küsinud, kas ta enam opile minema ei peagi. Mina vastan alati: te peate tegema kõik, mis raviarst ütleb! Loomulikult tuleb teha vajalikud operatsioonid, kiiritusravi jm. Me ei saa lubada et keegi kirjutaks Chaga kodulehele: kasekäsnaeliksiir ravis mu terveks melanoomist! Meie organismis on kasvajarakud kogu aeg vaikimisi olemas. Kas neist areneb pahaloomuline kasvaja, sõltub immuunsusest. Kui viimane on tugev, kasvajat ei teki. Usun sedagi, et oma mõtetega loome endale tuleviku.“

Elemental eliksiir

Elemental Eliksiir 1.5L kuur

Euroopas ringi reisides on Anu mõistnud, et „meie maa ja puhas mets, mis tundub meile vahel nii iseenesestmõistetav, on tegelikult haruldus. Väärtustagem oma põldudelt ja metsast saadavat! Ja toitkem oma keha just Eestimaal kasvatatud toiduga. Tervislik ja tasakaalukas toitumine peab tulema läbi armastuse iseenda vastu. Kui armastad oma keha, siis ei taha sa ju endale halba. See on nii lihtne!“

Chaga Health korjab ja külm-kuivatab ka Mulgimaa mustikaid, pohli ja männikasve. Viimase pulbrit võib segada kuuma vee või teega, kasutada marinaadides või kala- ja lihatoitude maitsestamisel, aga ka vannivees. „Külmkuivatus tehnoloogia võimaldab marjades säilitada kõik nende loodusest saadud kasulikud omadused,“ märgib Siim Kabrits. „Lühidalt seletades tähendab see, et marjad pannakse 24-48 tunniks spetsiaalsesse tsisterni, kus temperatuur on alandatud kuni -50 kraadini. Et sellises pakases hakkab marjadest vesi tasapisi eralduma, tekib soodus võimalus see vaakum-pumpadega välja imeda. Pohlad ja mustikad sobivad näksimiseks, müslidesse, smuutidesse ja kondiitritoodetesse.“

Külmkuivatatud marjad on ettevõtte pakutavatest toodetest kõige lihtsamad. Siim Kabrits: „Neile lisaks on meil külmkuivatatud pulbrite sari (kuusevõrsed, männikasvud, mustikalehed), millest on saanud suur lemmik nii gurmee-kokkade kui ka looduslikke ravimeetodeid hindavate inimeste hulgas.“ Ettevõtte Aasia ekspordieest vastutava Eva Marani sõnul on Chaga tooted väärikad esindama Eestit ka Aasias.

 

Ajakiri “Eesti Naine” juuni 2015

Tekst: Krista Kiin
Fotograaf: Kristjan Lepp

Meie esivanemad on end taimede abil tervena hoidnud ning nende mõjusse uskunud. Anname endast parima leidmaks loodusest seni avastamata pärleid. Töötame välja ja pakume looduslikke toidulisandeid.

Oleme pühendunud kõrge kvaliteedi pakkumisele. Taimede puhul on oluline teada, kust ja millal neid tasub korjata, koostisained võivad piirkonniti ja valmidusastme järgi erineda. Taimi korjame eeskätt Eesti kuid vajadusel ka Põhjamaade puhtast loodusest.

Loe meist lähemalt

Klientide tagasiside

Entrepreneur — Trond Brekke

Eesti Naise ilu- ja tervisetoimetaja — Krista Kiin

— Gristel Toomingas

— Kaja

Eesti Naise ilu- ja tervisetoimetaja — Krista Kiin

— Marko Jänes

Entrepreneur — Sonny Aswani

— Evelyn Sepp

— Evelyn Sepp